Lente en zomer twee heerlijke seizoenen. Maar tijdens deze seizoenen heeft onze huid best wel wat te verduren. Tijdens deze seizoenen kunnen allerlei huidaandoeningen opspelen. De meest voorkomende huidaandoening is verbranding. En ik hoor je al denken, verbranding, is dat een huidaandoening? Ja, dat is een huidaandoening. Doordat we de afgelopen jaren meer zijn gaan zonnen zijn we verbranding normaal gaan vinden, en zien we dit niet meer als een huidklacht. Terwijl dat wel degelijk zo is.
UV-stralen
Het zonlicht bevat onzichtbare UV- stralen en aan die stralen worden we het hele jaar blootgesteld, in de zomer meer dan in de winter.
Er zijn drie soorten UV stralen, UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is de schadelijkste, maar deze wordt tegengehouden door de ozonlaag. De UV-A en UV-B stralen bereiken ons wel.
UV-A
Ongeveer 95% van de stralen die de aarde bereiken is UV-A straling. UV-A stralen zijn het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, ze trekken zich niets aan van het moment van de dag. De UV-A stralen gaan ook makkelijk door glas heen en worden minder goed door wolken gefilterd. Ze dringen dieper door in de huid.
Ongeveer twintig tot dertig procent van de UV-A stralen dringt door tot in de dermis ofwel de middelste huidlaag.
Steeds duidelijker wordt dat UV-A stralen een grote rol spelen in het huidverouderingsproces. Een teveel aan UV-A stralen merk je niet. Je huid wordt niet rood of verbrand niet, je krijgt dus geen waarschuwing. Maar er kan ondertussen wel schade ontstaan. Wanneer je je herhaaldelijk blootstelt aan deze stralen, ontstaan er vroege tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken, rimpels, verslapping en droogheid. Het veroorzaakt schade aan het DNA, wat uiteindelijk lijdt tot een verhoogd risico op huidkanker.Â
UV-B
De UV-B stralen daarentegen die komen ‘niet verder’ dan de opperhuid.
5% van de stralen die de aarde bereiken zijn UV-B stralen, ze zijn voornamelijk aanwezig in de lente en zomer. UV-B stralen zorgen voor ons bruine kleurtje. Een teveel aan UV-B stralen, ze zijn het krachtigst tussen 12.00 en 16.00 uur, merk je direct, je huid wordt rood. Bij teveel UV-B stralen beschadigen de cellen van de huid. Het afweersysteem van je lichaam ziet deze stralen als een aanval en gaat zich daartegen verweren. Je huid wordt rood en voelt pijnlijk aan. Je krijgt een plaatselijke ontstekingsreactie. Als je huid licht verbrand, dan herstelt ze zich weer, maar wanneer de huid zwaar verbrand, worden de zwaar beschadigde cellen afgebroken en ga je vervellen. UV-B kan ook allergische reacties veroorzaken en speelt, in mindere mate, een rol bij de vorming van huidkanker.
Een goede zonnebrandcrème beschermt de huid tegen zowel UV-A stralen als UV-B stralen. Hoe controleer je dit? In Europa is afgesproken dat producten die ook beschermen tegen UV-A stralen dit apart vermelden.
De zonneproducten van Yon-Ka beschermen je huid tegen zowel de UV-A als de UV-B straling.
SPF
De SPF staat voor het Engelse Sun Protection Factor. Er wordt vaak gesteld dat dit getal uitdrukt hoeveel keer langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Maar dat ligt iets anders. Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid zonlicht waar de huid aan kan worden blootgesteld, En dat wordt bepaalt door bijvoorbeeld de UV-index, het tijdstip op de dag, de plek op de aarde. Je kan dus niet zomaar zeggen dat je met een SPF 30 dertig keer langer in de zon kan blijven.
Om de SPF die op de verpakking staat te bereiken, moet je je iedere twee uur opnieuw insmeren. Na iedere toepassing neemt de werkzaamheid van de filters af. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, de gebruikte zonnefilter en je activiteit. Een filter moet je twee uur goed beschermen. Ook bij producten die langdurige bescherming zouden moeten geven, is er geen garantie dat ze dit ook daadwerkelijk doen.
Niet alleen zweten, zwemmen of een andere reden zorgen dat de SPF terugloopt, uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen te weinig zonnebrandcrème aanbrengen. Om de daadwerkelijke bescherming die op het product staat aangegeven te krijgen moet je echt 2mg/cm2 aanbrengen. Dat is ongeveer één theelepel voor je gezicht, 4 volle eetlepels voor je armen en benen en 2 eetlepels voor je romp, voorkant en achterkant. Kortom een handvol dus.
Veel mensen halen deze hoeveelheid niet. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat we een kwart en soms de helft van deze hoeveelheid aanbrengen. Wat betekent dat je huid, en dat van je kinderen, niet de bescherming krijgt wat op de verpakking is aangegeven, waardoor van een SPF 30 maar een SPF 9 -16 overblijft. Dus je moet je niet alleen regelmatig insmeren, je moet ook voldoende smeren. Want alleen dan haal je de bescherming die op de verpakking staat.
Factor 50 is overigens niet bijna twee keer sterker dan een factor 30. De werking van de filters zijn alleen gebaseerd op de hoeveelheid straling die tegengehouden wordt. Van een SPF 30 is dat ongeveer 97 procent. Een factor zegt dus niet alleen iets over hoelang je in de zon kunt zitten, zonder rood te worden, maar zegt dus ook iets over de dekkingsgraad tegen straling.
Tot slot
Kortom, wat dus belangrijk is om te onthouden is dat een SPF wel iets zegt over de hoeveelheid bescherming, maar alleen tegen UV-B straling en niet tegen UV-A straling. Dat staat, bij een goed product, apart vermeld op de verpakking. In Nederland moet de bescherming tegen UV-A minstens een derde zijn van de SPF. Die verhouding wordt als volgt weergegeven: SPF/PF-UVA. En niet vergeten om het hele jaar door zonnebrandcrème te gebruiken.
Mocht je nog vragen hebben over het gebruik van zonnebrand of over het gebruik van huidproducten in het algemeen, neem dan contact op met Di-Care Beauty!